AUTISME BEWEEG COACHING

Auti-fitness, leefstijlcoaching, sportbegeleiding & meer

Samuel staand deadlift 002

 

Als bewegingswetenschapper, allround sporttrainer en leefstijlspecialist heb ik me jarenlang beziggehouden met het ontwikkelen en testen van beweegprotocollen voor het trainen en coachen van speciale doelgroepen waaronder jongeren met overgewicht/obesitas en volwassenen met chronische pijn (fibromyalgie), burn-out , diabetes en depressie. De laatste jaren heb ik mijn opgedane kennis en kunde gericht op het trainen en coachen van normaal begaafde jongeren (13-21 jaar) met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Al dan niet in combinatie met ADHD, ADD, depressies, angststoornissen en/of sensorische integratie problematiek.

Vaak kampen jongeren met ASS met overgewicht en kan er in veel gevallen zelfs gesproken worden van obesitas (BMI > 30). Dat de gevolgen van obesitas op jongere leeftijd ernstige gezondheidsgevolgen kunnen hebben op latere leeftijd, is al meerdere malen wetenschappelijk aangetoond.

Overgewicht en/of obesitas bij jongeren met ASS ontstaat meestal door inactiviteit (motorische problematiek, beweegangst, sportgefrustreerd), ongezonde voeding en specifiek medicijngebruik (eetlust opwekkers).   

Deelname aan reguliere (vereniging) sporten is vaak lastig door de specifieke ASS problematiek en de weinig auti-vriendelijke sportfaciliteiten en –activiteiten in de buurt.  

Kijkend door een ´auti-bril´ en in samenwerking met diverse auti-specialisten en jongeren met ASS en hun ouders, heb ik een auti-vriendelijk sportprogramma kunnen ontwikkelen, het MAXASS sport- en leefstijlprogramma. Het MAXASS-programma, dat bij aanvang 1:1 wordt aangeboden, houdt rekening met de specifieke autisme problematiek, medicijngebruik en eventuele comorbiditeiten.

Na het doorlopen van een uitgebreide auti-intake (incl. fittest) wordt het trainings- en/of leefstijlplan opgesteld en besproken en ´gefinetuned´ met de deelnemer (zowel auditief, visueel als tekstueel).   

De insteek van het sportprogramma is tweeledig: enerzijds de deelnemer (en zijn/haar ouders) trainen en coachen naar een gezonde actieve leefstijl (op gewicht, fit, sterk energiek en in balans) en anderzijds is het MAXASS –programma voorbereidend op deelname aan een reguliere sport (naar keuze) in de buurt. Andere positieve effecten zijn: verbetering zelfredzaamheid, agressiemanagement, positief zelfbeeld, verbetering contact met eigen lichaam, verbetering slaapcyclus e.d.

Het sportprogramma wordt altijd gecombineerd met voedingsbegeleiding. Diverse SMART materialen zoals APPS , trackers en bodyscales worden ingezet om de coaching nog leuker en  succesvoller te maken.

Ook de ouders worden nauw betrokken bij de coaching van hun zoon of dochter.

Ik werk altijd nauw samen met het (al dan niet) aanwezige zorgteam. Een multidisciplinaire aanpak maakt de MAXASS interventie sterker en vergroot het succes van het totale zorgplan.

Als geregistreerd (jeugd)zorgprofessional kan er voor het MAXASS programma een PGB aangevraagd worden bij de gemeente waarin de deelnemer met ASS woonachtig is.

Bent je geïnteresseerd in het MAXASS -sportprogramma dan kun je voor meer informatie of het maken van een kennismakingsafspraak contact opnemen met:

Thom Gordijn: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-19920399

yes you can 2 e1343326279466

Afdrukken E-mail

max hartje life your health is our sport

your health is our sport web

start today web